szkoda, przeleciałem kilka modeli w katalogu części BOSCH'a http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/ . Na tej stronie wybierasz "OTWÓRZ KATALOG CZĘŚCI ONLINE", potem marka, model i silnik (chociaż wystarczy marka i model) i masz dostęp do wszystkich części. Problem w tym, że jaki silnik nie wybiorę dla OCTAVIA, to pokazuje cały czas te same tarcze sugerowane dla przód i tył - przód 280mm bądź 288mm, dla tyłu 255mm i 260mm.
Ten katalog nie działa poprawnie w przeglądarce CHROME, dlatego sugeruję np. jakiegoś Firefox'a.
tam wpisując markę i model pokazuje się troszkę ciężko opisana tabelka i tam jest trochę więcej wymiarów. Niestety nie ma wszystkich opisanych przez Ciebie silników.
Odkopię temat bo nie udało mi się znaleść informacji.
Będę musiał wymienić tarcze przód i tył w dzieciowozie mniejszej połowy. Usiłuję dojść jaki jest rozmiar tarcz (na razie nie mam możliwości po prostu zdjąć kół i zmierzyć)
Auto to Octavia 2 VIN TMBCK21Z782171683
silnik BZB
Naklejka serwisowa wygląda tak :
Zaciski z przodu (tyle ile widać przez felgę):
Rozumiem że tylne hamulce są opisane przez znacznik 1KF (???).
Jak rozkminić co jest z przodu ?
Nie chciałbym zamówić złych tarcz a potem się z nimi "bujać"
Data pierwszej rejestracji to maj 2008 więc tył w takim razie średnica 260 a przód 288 x 25 wentylowany. Ze względu na to że seryjnie dzieciowóz jest na 15-kach więc 312 raczej by nie weszła.
KrisSz, tak, tyl to 1KF czyli wg ETKA tarcza 260x12mm niewentylowana. Czyli tak samo jak w BKD.
Przody moga miec oznaczenia: 1ZF, 1ZM (tarcza wentylowana 280x22) roznia sie klocki. Oraz 1ZE tarcza 288x25 mm i klocki takie same jak przy RS czyli tarczy 312x25mm.
U mnie tez na rozpisce w ksiazce nie ma informacji odnosnie przodu. Co prawda w dieslu, ale w BKD przy 260mm z tylu przod jest 288 mm (co by potwierdzalo informacje Maicrofta). Wiecej niestety nie pomoge, ale kazdy sklep/serwis/warsztat powinien potrafic dobrac po VINie wg katalogu.
To co wychodzi z kartki w bagażniku jest następujące:
H6S = Tires 195/65 R15 V
Skoda kupiona od dealera jako auto demo. W bonusie od dealera obszyta cała czarną skórą z czerwoną nitką, zderzakami od RS, zmienionym audio z wygłuszeniem drzwi (chyba). Teraz stoi na jakiś 15 calowych ronalach
Dopiero w weekend będę w stanie zdjąć koła żeby pomierzyć tarcze z przodu bo nie chciałbym zamówić złych części. O przekładce myślałem ale to jest dzieciowóz a nie auto do upalania. Gdybym chciał lepsze hamulce zainwestowałbym w takie (tylko w tma aucie to nie bardzo ma sens):
[ Dodano: Pon 16 Lip, 12 16:04 ]
Nie miałem szansy zdjąć kółek ale wychodzi na to że dla 1KF tarcze z tyłu mają średnicę 256 mm a z przodu 288 (bo grubość tarcz mierzona suwmiarką wynosi ok 25 mm) czyli przód u mnie 1ZE
Komentarz